Bramborový salát s hlívovými řízky

Copak dobrého si dáváte na Štědrovečerní večeři vy?

Ingredience

na salát

  • 3 kg brambor
  • 3 ks cibule
  • 20 ks kyselých okurek
  • 3 malé sklenice, nebo 2 velké zeleniny do salátu
  • 2 až 3 ks sojanézy
  • ocet
  • sůl a pepř

na hlívu

  • 500 g hlívy
  • olej
  • rozmarýn
  • sůl
  • bílý sójový jogurt
  • bazalka
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • hraška (jedna velká)
  • cca 300g kukuřičné hladké mouky

Postup

Hlívu si připravuji ( i se salátem) den předem

  1. Dáme vařit brambory ve slupce. Poté se vrhneme na naložení hlívy. .
  2. Hlívu si nakrájíme na menší i větší kousky. Rozdělíme na dvě části.
  3. První část hlívy naložíme s olejem (stačí pokapat), osolíme a přidáme rozmarýn (pokud možno čerstvý, ale postačí i sušený). Druhou část naložíme do bílého sójového jogurtu, rozmíchaného s vodou, bazalkou a sušeným česnekem. Dáme odpočívat do ledničky.
  4. Pak můžeme pracovat na salátu. Až se brambory uvaří, scedíme je a necháme chladnout.
  5. Oloupeme si cibuli a nakrájíme na drobno, přecedíme si zeleninu, nakrájíme okurky. (Rozděluji si do dvou misek, aby se lépe míchalo.)
  6. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Rozdělujeme do dvou misek.
  7. Osolíme a opepříme, přidáme tak 2 až 3 lžíce octu (záleží jak máte rádi salát kyselý) a nakonec dáme sojanézu (na to množství jsem dala dvě a půl sklenice sojanézy.)
  8. Hlívu obalíme jen v dvou obalu. V hrašce, rozmícháme podle návodu, ale přidáme více vody (když je hraška řidší, lépe se obaluje) a v kukuřičné mouce (tu namícháme i s hraškou).
  9. Poté necháme cca hodinu odpočinout (lépe se pak smaží) a až pak osmažíme.

Krásné a pohodové svátky všem! 🙂

Komentáře