Bulgur s kysaným zelím

Recept, který byl mou inspirací je z Luštěninové kuchařky od Petra Klímy. Kuchařku doporučuji, je tam plno skvělých receptů 😉

Chtěla jsem napsat, že miluji kysané zelí, proto mě tak recept uchvátil, ale když nad tím přemýšlím, dost často používám, že něco miluji. Shrnu to, miluji jídlo 😀

Recept se na první pohled zdá obyčejný, ale zdání klame, kombinace chutí nemá chybu. Bulgur se dá použít jako příloha, nebo jíst samostatně 🙂

Ingredience

  • 400 g čočky
  • 450 g kysaného zelí (klidně i víc)
  • 150 g bulguru
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušených bylinek (oregáno, provensálské, pažitka)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička zeleninového bujónu
  • olivový olej
  • 400ml vody
  • čerstvé bylinky dle chuti

Postup

  1. Uvaříme si bulgur dle návodu. Na množství bulguru použijeme 2,5x větší množství vody. Přivedeme k varu, vaříme 5 minut a pak pod podkličkou necháme dojít.
  2. Ve větším hrnci, wok pánvi apod. rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibulku na kostičky. Osmahneme do růžova. Poté vmícháme zelí, podlijeme vodou, osolíme a opepříme, přidáme kmín a bujón a vaříme cca 10 minut. Na koho je zelí kyselé, přidá cukr.
  3. Poté přidáme čočku (uvařenou den předem, nebo konzervovanou), sušené byliny, prolisovaný česnek a promícháme. Pokud je málo slané, osolíme.
  4. Nakonec vmícháme bulgur.
  5. Podáváme posypané čerstvými bylinkami.
Komentáře