Červené zelí se škubánkovými šiškami a pečeným tofu

Pamatuji si doby z dětství, kdy jsme nebyli extra bohatí, takže čas od času k obědu byly škubánky. Vůbec mi to nevadilo, ráda si je dám i dnes 🙂

Když se mě ale máme vždy zeptala, co chci jako přílohu, nedala jsem ji prostor na odpověď a hned jsem ze sebe chrlila kysané zelí, nebo špenát. A přitom červené zelí také nemá chybu.

Co máte nejradši vy?

Ingredience

  • 10 středních brambor
  • 1 ks červeného zelí (nebo již naložené)
  • 1 ks cibule
  • 2 balíčky tofu (dle chuti)
  • 2 lžíce tamari
  • 2 lžíce tekutého kouře (pořídila jsem v Tescu, značka Jack Daniels )
  • polohrubá mouka
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř

Postup

  1. Oloupeme a nakrájíme brambory na kostičky. Omyjeme je, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, dokud nezměknou, cca 20 minut.
  2. Poté oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky, dáme do většího hrnce, zalijeme trochou oleje a necháme cibulku zesklovatět.
  3. Než je cibulka připravena, nakrájíme na nudličky zelí (pokud používáme čerstvé) a přidáme k cibulce. Chvilku restujeme, poté podlijeme vodou a necháme cca 45 minut dusit pod pokličkou.
  4. Pokud budeme používat již naložené, tak stačí dát vařit zelí až v době, kdy budeme opékat škubánky.
  5. Rozbalíme a opláchneme tofu, rozmačkáme na malé kousky, zamícháme tamari a tekutý kouř, opepříme. Můžeme přidat i oblíbené koření. Rozprostřeme pečící papír na plech a připravené tofu rozdělíme po celé ploše. Předehřejeme si troubu na 180°C a necháme tofu péct asi 10 minut, poté troubu ztlumíme, tofu promícháme a necháme asi dalších 10 minut. Tofu by mělo být místy měkké a místy křupavé.
  6. Když dáváme tofu do trouby, tak už by brambory měly být měkké. Slijeme vodu, zasypeme moukou a necháme chvilku stát. Cca po 5 minutách brambory rozmačkáme a postupně přidáváme mouku, aby nám z brambor vznikla soudržná směs, která se hezky odlepuje od okrajů. Osolíme dle potřeby.
  7. Můžeme škubánky podávat i takto, nebo si z nich vytvořit šišky a ty opečeme na oleji ze všech stran.
  8. Pak už je dochutit zelí. Já osobně ho jen lehce osolím a opepřím, mám ráda tu přirozenou chuť, ale někdo jej má rád sladší, takže nakonec zamíchejte cukr dle potřeby. Voda ze zelí by se měla úplně vyvařit, pokud ne a nechcete již čekat, vodu slijte.
  9. Poté už jen servírujte a můžete nakonec posypat i opečenou cibulkou 😉

Jídlem jsem se inspirovala na Prima Fresh.

Komentáře