Čočko burger

Tu a tam se mi lidé ptají, co vlastně jím a jestli mi není líto, že se tak omezuji. Neomezuji se, naopak se rozmazluji 🙂

Ingredience

  • 300 g červené čočky
  • 1/2 šálku pohankové mouky (špaldové i jiné mouky)
  • 2 lžíce polohrubé kukuřičné strouhanky
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 2 lžičky oregáno
  • 1 lžička sladké/pálivé paprika
  • 1 lžička bazalky/rozmarýnu/tymiánu
  • 1 lžíce saturejky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • olej

na zbytek

  • houska
  • hořčiče
  • ledový salát
  • okurka
  • cherry rajčátka
  • špenát
  • cibule
  • sojanéza

Postup

  1.  Uvaříme čočku a poté ji důkladně propláchneme. Přidáme k ní vše kromě strouhanky, promícháme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  2.  Nakonec zamícháme strouhanku. Pokud nám jdou udělat dobře kuličky je konzistence ideální. Nejlépe dáme ještě směs do lednice, alespoň na půl hodiny uležet. Pokud nám už tečou sliny, začneme tvarovat kuličky hned, které dlaní zmáčkneme a vytvoříme burger.
  3. Smažíme na trošce oleji.
  4.  Pak už jen vložíme do housky se zeleninou a omáčkami.

Tip: Čočkový burger lze využít i jako karbanátek s brambory, nebo jen zeleninkou. Fantazii se meze nekladou 🙂

Komentáře