Cuketová polévka

Léto je pryč, podzim je tady 🙂 Ač mám radši teplo, polévková sezóna je také moje oblíbená 🙂

Ingredience

  • 1ks větší cukety (nebo 2 menší)
  • 1 ks cibule
  • 6 až 8 stroužků česneku (může být i více)
  • 500 ml vývaru (nebo voda s bujónem)
  • 1 ks malé plechovky kokosového mléka
  • 130 g hrášku (malý konzreva)
  • velká hrst baby špenátu
  • 1 lžíce oregána
  • sůl a pepř
  • špetka chilli (nemusí být)
  • olivový olej/rostlinné máslo

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
  2. Přemístíme do většího hrnce a na oleji nebo máslu necháme pár minut restovat.
  3. Mezitím nakrájíme cuketu na kostičky a přidáme do hrnce.
  4. Můžeme chvíli opékat, osolíme a opepříme. Nebo rovnou zalijeme vývarem/vodou. Množství vývaru/vody je orientační, záleží na velikosti cukety. Pokud chcete krém, cuketa by neměla být úplně pod vodou, jinak bude polévka řídká. Ale pokud se vám to nepovede odhadnout, vždy jde polévku zahustit vařenou bramborou.
  5. Vaříme 15 minut za občasného míchání, aby cuketa změkla.
  6. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
  7. Přidáme hrášek, špenát, oregáno a chilli a pokračujeme asi 5 minut ve vaření.
  8. Poté znovu mixujeme tyčovým mixérem.
  9. Nakonec přidáme kokosové mléko, prohřejeme 2 minutky a dochucujeme. Ač moc nesolím, zde jsem nešetřila a přidala jsem ještě 2 stroužky prolisovaného česneku. Cuketa je skvělá ingredience, protože je úplně bez chuti, takže záleží jen na nás, jak si polévku okořeníme.

Podáváme opepřené nebo posypané čerstvým chilli, dýňovými semínky, případně i oříšky, oblíbenými bylinky.

Komentáře