Fazolová pomazánka alá vajíčková

Ráda si dám chleba či krekr s pomazánkou, ale málo kdy si nějakou udělám. Dnes byl den D, kdy jsem si řekla, začnu nějaké tvořit.

Vajíčkovou pomazánku jsme dělávali max. na oslavy, takže nebyla nějak extra oblíbená, ale mám doma černou sůl, tak proč ji nevyužít?? 🙂

Rostlinnou vajíčkovou pomazánku dělají vegani především z bílého tofu, ale ne každý sóju může a já ji jíst neustále taky nechci, svůj jídelníček si tvořím pestrý. Před pár týdny jsem narazila na video, kde slečna tofu vyměnila za fazole. Už si bohužel nepamatuji, kde jsem video viděla a co tam vše bylo za suroviny, takže ranní improvizace 🙂

Ingredience

  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíčka černé soli
  • 6 kyselých okurek
  • 1 lžička laku z okurek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 stonku jarní cibulky

nepovinné

Kdo chce může pomazánku ještě oživit:

  • pepř
  • chilli
  • 1 lžíce sojanézy

Postup

  1. Fazole otevřeme a důkladně opláchneme.
  2. Pokud si chcete zaposilovat a tvarovat svůj bicák, fazole rozmačkáme vidličkou. Kdo už je vyrýsovaný, použije tyčový mixér.
  3. Poté přidáme kurkumu a černou sůl. Pokud někdo více solí, může si černé soli přidat více, aby měla pomazánka opravdu výraznou vajíčkovou chuť. Kdo ale solí málo, opatrně, je to přeci jen sůl 🙂
  4. Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky a společně s lakem přimícháme k fazolím.
  5. Nakonec přimícháme hořčici.
  6. Kdo chce pomazánku více mazlavější, přidá i lžíci sojanézy, ale není to nutné. Nebo přidá jen jednu lžíci hořčice a druhá lžíce bude sojanéza. Každý ať si najde variantu, která mu vyhovuje.
  7. Mažeme na oblíbený chleba či krekr a zdobíme nasekanou jarní cibulkou 😉
Komentáře