ads.txt

Guláš z černého piva

Další inspirace od mé milované maminky. Dělávala buřty na pivě a ta vůně byla dokonalá. Tak proč pivo nevyužít k jiným účelům, jako třeba k dokonalému guláši?

Ingredience

  • 1 balíček sójových nudliček
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžiček sójové omáčky
  • zeleninový bujón
  • 2 dl černého piva
  • 4 lžičky koření na guláš
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžíce mletá sladká paprika
  • 2,5 l voda
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 ks cibule
  • olej
  • 1 lžíce polohrubá mouka
  • sůl a pepř
  •  chleba nebo kolínka jako příloha
  • pórek a další cibule na ozdobu

Postup

  1.  Guláš si připravuji den dopředu, aby měl intenzivnější chuť, ale lze uvařit i hned. Uvaříme si sójové plátky nudličky tak, že 1,5 l vody nalijeme do hrnce, přidáme zeleninový bujóny, sójovou omáčku, 1 dl piva (zbytek piva vypiji, pokud to máte jako já, budete potřebovat piva dvě 🙂 ) a koření na guláš, 1 cibuli nakrájenou na kostičky a prolisovaný česnek.
  2. Jakmile začne voda vařit, vhodíme do vody sójové plátky a vaříme 20 minut, poté je v nálevu necháme vychladnout (pokud si připravujeme den předem).
  3. Poté vychladlé nudličky vyndáme a nakrájíme ještě na menší kousky.
  4. Druhý den takto připravený guláš postavíme na kamna, zapneme plamen, přidáme další litr vody a decku piva, zbylé koření, a ještě jednu cibulku nakrájenou na kostičky a necháme vařit.
  5. Mezitím postavíme vody s olejem na těstoviny.
  6. Když se budou těstoviny blížit k ideální měkkosti, připravíme si v malé pánvičce jíšku. Záleží jako moc chceme guláš hustý. Já použila tak 8 lžic oleje a 6 lžic polohrubé mouky.
  7. Jíšku opatrně vmícháme do guláše, aby se nám nedělali hrudky. Ještě necháme chvíli vařit, než scedíme těstoviny.
  8. Nakonec už jen podáváme ozdobené pórkem, nebo další cibulí a s kolínky, vřetýnky, nebo obyčejným chlebem.

Příště uděláme seitan/hlívový guláš též na pivě, ale pečený 🙂

Komentáře