Krém z červeného zelí

Miluji červené zelí, ale ruku na srdce, když vařím pro dvě osoby, někdy i jen pro sebe, jak mám tu obrovskou hlávku zelí zpracovat? 😀 Takže jsem se poprvé odhodlala a vyzkoušela uvařit krém 🙂

Ingredience

  • 2 malé cibule
  • 3 a 4 střední brambory
  • 1/2 hlávky menšího červeného zelí (jinak klidně i méně)
  • 3 stroužky česneku
  • malá plechovka kokosového mléka (nebo rostlinná smetana)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce majoránky
  • voda
  • sůl a pepř

+ chleba, olej a lahůdkové droždí na krutónky a semínka či oříšky na ozdobu

Postup

  1. Nakrájíme si cibulku a brambory na kostičky a zelí na nudličky.
  2. Na oleji si osmažíme cibuli dokud nezesklovatí.
  3. Přidáme červené zelí a brambory, krátce orestujeme a zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme.
  4. Vaříme doměkka asi 25 minut.
  5. Když se polévka vaří, nakrájíme nejlépe starší chleba na kostičky, posypeme lahůdkovým droždí a pokapeme olejem, dáme do trouby na 5 až 10 minut, aby se nám opekly křupavé krutónky.
  6. Když jsou brambory a zelí již měkké, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
  7. Nakonec přidáme majoránku a kokosové mléko (přidávám jen tuhou část).
  8. Pak už jen servírujeme krém, posypeme krutónky a semínky i oříšky.
Komentáře