Kuskus s grilovaným květákem a oříškovým pestem

Ingredience

Kuskus

  • 200g kuskusu
  • 120g cibule
  • 3 – 5 stroužků česneku
  • 250g rajčat a 1 lžíce protlaku (nebo kusy rajčat v plechovce)
  • plechovka cizrny
  • olivový olej
  • 100ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Pesto

  • 50g lískových oříšků
  • lístky bazalky
  • uzené tofu
  • 100ml olivového oleje
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř

+ květák

Postup

  1. Oloupeme a nakrájíme na drobno cibuli a česnek. Na oleji ve velké pánvi (nejlépe wok) na mírném plameni osmahneme dozlatova.
  2. Mezitím si květák omyjeme a nakrájíme na 2 cm tlusté plátky. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 minut. Pak slijeme a necháme chvíli vychladnout.
  3. Dále nakrájíme rajčata na kostičky a přihodíme k cibulce. Přidáme i protlak, vývar a cizrnu. Osolíme a opepříme. Promícháme a na mírném plameni vaříme.
  4. Kuskuk připravíme dle návodu. Stačí zalít vroucí vodou tak, aby byl kuskus asi 1 cm ponořený ve vodě.
  5. Pesto si připravíme tak, že oříšky nakrájíme nahrubo a na pánvi opražíme dozlatova (bez oleje). Pak s česnekem, bazalkou, olejem, solí a pepřem rozmixujeme nahrubo.
  6. Nakonec květák ogrilujeme na kontaktním grilu nebo opečeme na pánvičce (též bez oleje).
  7. Při servírování ještě dozdobíme čerstvou bazalkou a rajčátky.
Komentáře