Květáková polévka

Květák patří mezi mou top zeleninu, proč jsem si tedy zase až ve 30-ti udělala květákovou polévku? 

Ingredience

  • 1 ks menšího květáku
  • 2 ks petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 4 ks brambor
  • 1l zeleninového vývaru nebo voda + bujon
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • nať petržele
  • dýňová semínka
  • olivový olej

Postup

  1. Cibul, petržel a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Květáku rozdělíme na růžičky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme cibuli.
  4. Poté přidáme petržel, brambory, květák a chvíli smažíme.
  5. Zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou a zeleninovým bujonem).
  6. Vaříme cca 30 minut.
  7. Poté sundáme z ohně. Vyndáme pár kousků květáku (ale nemusíme) a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
  8. Vrátíme na plotnu a na mírném plameni doděláváme.
  9. Rozmačkaný česnek, majoránku, mletý kmín, sůl a pepř důkladně promícháme.
  10. Nakonec nastrouháme muškátový oříšek.
  11. Servírujeme s petrželkou a dýňovými semínky, pokapeme olivovým olejem.
Komentáře