Ratatouille

Máte rádi animáky? Pokud ano, tak jistě znáte příběh o myšákovi, který miloval vaření 🙂 Film se jmenuje po skvělém receptu jménem Ratatouille 🙂

Recept je jednoduchý ale zároveň i složitý. Má mnoho variant, takže si můžete najít takový, který vyhovuje Vám 🙂

Já tenhle pekáč málem snědla sama, jak se zelenina krásně rozpadala na jazyku.

Ratatouille se dá podávat jako příloha, předkrm, ale opět i jako lehká večeře 🙂

Ingredience

  • 1 ks lilku
  • 1 ks žluté cukety
  • 1 ks zelené cukety
  • 4 až 5 kusů rajčat
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • čerstvé oregáno
  • olej/rostlinné máslo

Postup

  1. Pokud máte čas a náladu, tak dáme papriky na plech a strčíme na 15 minut do trouby, po 15 minutách přidáme cibuli na čtvrtky a česnek. Vrátíme do trouby na dalších 15 minut. Poté vyndáme, oloupeme papriky, cibuli i česnek a hodíme do mixéru. Ale já tento krok přeskočila a na chuti to neubralo.
  2. Připravíme si dvě misky, do jedné nalijeme ledovou vodu a přidáme led, do druhé vložíme rajčata, které na špičce hlavy nařízneme do kříže. Rajčata zalijeme vroucí vodou, necháme cca 30 sekund a pak přendáme do studené vody. Tímto postupem nám půjdou rajčata jednoduše sloupnout a krájet.
  3. Nakrájíme na tenké plátky jak rajčata, tak lilek i cukety.
  4. Velikostně by měly kolečka odpovídat, aby pak šly lépe skládat.
  5. Jestli nebudeme papriky péct, stačí nám je nakrájet společně s cibulkou na kostičky a osmahnout na másle či oleji. Jelikož se snažím minimalizovat odpad, tak i ořezky od cuket, lilku a rajčat (jako patičky) přihodíme na pánev, k tomu ještě nakrájíme česnek, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a necháme změknout.
  6. Vše přendáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Je dobré přidat i trochu vody, aby ze směsi byl krém, ne kaše.
  7. Krém naliji na dno pekáče, ale ne všechen, jen tenkou vrstvu (ze zbytku krému bude recept k večeři 😉 )
  8. A pak už jen pokládáme plátky. Lilek, rajče, zelená a žlutá cuketa, pořád dokola.
  9. Na závěr už jen pokapeme olivovým oleje a posypeme čerstvým oregánem (může být i sušené) a zakryjeme pečícím papírem. Je dobré do středu papíru udělat malý otvor.
  10. Pečeme na 180°C asi 40 minut.
  11. Než podáváme, určitě posypeme dalším čerstvým oregánem 🙂
Komentáře