Sladké knedlíky z bramborového těsta

Už tolikrát jsem viděla recept na sladké knedlíky, kdy se jako základ použily brambory. Neuměla jsem si to představit, tak jsem konečně vyzkoušela, když má přítel ty sladké knedlíky tak rád 🙂

Ingredience

  • 600g brambor
  • 150g – 200g bezlepkové mouky
  • 3 konzervy jahod
  • sójový jogurt (vanilkový nebo obyčejný, do kterého přidáme vanilkový cukr)
  • agáve sirup

Postup

  1. Oloupeme, umyjeme a nakrájíme brambory, která pak dáme vařit, dokud nezměknou.
  2. Mezi tím si otevřeme konzervy jahod a přecedíme.
  3. Až budou brambory měkké, scedíme a do horkých brambor přidáme bezlepkovou mouku. Spojíme těsto (nejlépe v robotu, to pak není potřeba tolik mouky). Můj robot je pravá a levá ruka, takže jsem rozmačkala brambory šťouchadlem a pak spojila vařečkou. Bála jsem se, abych to s moukou nepřehnala, takže byly knedlíky asi ještě zbytečně bramborové. Takže se nebojte dát té mouky klidně i více.
  4. Dáme vařit vodu.
  5. Když máme těsto vytvořené, lžící si nabereme menší množství a tvarujeme knedlíky, do kterých plníme ovoce. (Tvarujeme placičku, dáme jahodu a pak upěchujeme, jako kdybychom dělali sněhovou kouli.)
  6. Vytvarované knedlíky dáme do vroucí vody a čekáme do vyplavání (5-8minut).
  7. Než se udělají knedlíky, zbytek jahod dáme do mixéru a rozmixujeme.
  8. Hotové knedlíky polijeme rozmixovanými jahodami, sójovým jogurtem a sirupem. (Pokud chcete knedlíky více sladší, posypejte ještě moučkovým cukrem, nebo dejte víc sirupu.)

Tip: Těsto je potřeba dělat hned z horkých brambor. Lépe se s ním pracuje.

Komentáře