Sójová sekaná

Ingredience

  • 300g sójového granulátu
  • 600ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 polévkové lžíce tamari
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 300g cibule nakrájené na kostičky
  • 3 stroužky česneku nakrájeného na kousíčky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 polévkové lžíce sušeného česneku
  • 1/2 lžičky kmínu (může být i římský)
  • 300 g kečupu (nejlépe kombinace obyčejného a ostrého)
  • 220g polohrubé mouky (kombinovala jsem celozrnnou a klasik)

Postup

  1. Smícháme granulát a sójovou omáčku. Zeleninový vývar přivedeme k varu a nalijeme ho na granulát. Promícháme, přiklopíme a necháme 10 minut odstát.
  2. V pánvičce rozpálíme olej a orestujeme cibuli a česnek, dokud nezesklovatí a nezačne pomalu hnědnout, cca 10minut.
  3. Mezitím si smícháme pepř, česnekový prášek, kmín, kečup a mouku v misce. Poté přidáme cibulku a důkladně promícháme. Vše přidáme do nabobtnalého granulátu. Rukama dobře prohněteme, aby se všechny složky dobře spojily.
  4. Polovinu směsi přendáme do misky a tyčovým mixérem rozmixujeme.
  5. Oba díly dáme znovu dohromady a dobře promícháme rukama. Důvodem k tomu kroku je, aby sekaná při krájení lépe držela.
  6. Troubu předehřejeme na 180°c.
  7. Vytvarujeme ze směsi velký bochník, který položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Nakonec bochník potřeme vrstvou kečupu. Po 20 minutách vyndáme a opět potřeme kečupem. Pečeme dalších 25 minut.

Tip: Před krájením necháme 10 minut odstát.

Komentáře