Špagety s cuketou a bazalkou

Letní sezóna cuket je tady. Taky občas nevíte, jak tu hromadu domácích cuket upotřebit? CO takhle špagety trochu netradičně?

Ingredience

Na jídlo

  • špagety
  • mleté sojové maso od Lindy McCartney
  • rajčata (čerstvá, nebo z plechovky)
  • cuketa
  • česnek a cibule
  • bazalka
  • olej
  • sůl, pepř (chilli)

Na ozdobu

  • rajčata
  • bazalka

Postup

  1. Dáme vařit vodu na špagety, osolenou a s lžičkou oleje. Mezi tím nakrájíme cibulku a rajčata na kostičky. Jelikož rajčata miluji, dávám jich hodně (6 až 8 postačí, nebo 2 plechovky) . Cibuli dáme na velkou pánev s trochou oleje a počkáme než zesklovatí. Poté přidáme rajčata a podlijeme vodou a dusíme, dokud rajčata nezměknou.
  2. Když se nám dusí rajčata, nakrájíme si zbytek ingrediencí. Cuketu, česnek, bazalku. Cuketu předem nepotím, aby pustila šťávu do omáčky.
  3. Všechny ingredience smíchám i se sojovým masem, osolím a opepřím (kdo má rád pálivé, tak přidává chilli) a dusím asi dalších 15 minut, než se vyvaří veškerá voda a zůstane jen zeleninová směs. Zároveň dávám vařit i špagety.
  4. Scedím špagety. Poté buď smíchám směs se špagety dohromady, nebo do špaget přidávám ještě olej, aby vydržely vláčné i druhý den.
  5. Dozdobím lístky bazalky a jedním čerstvým nakrájeným rajčátkem a pak už si jen vychutnávám letní rychlou a voňavou dobrotu.

Tip: Pokud někomu vadí slupky rajčat, před nakrájením svlékneme. Jde to lépe, když zalejete vařící vodou a necháte v teplé vodě chvíli louhovat.

Komentáře