Špenátové risotto

Risotto jsem neměla už řadu let, takže bylo potřeba to změnit. A znovu jsem chtěla vyzkoušet něco netradičního. Vyzkoušejte se mnou 🙂

Ingredience

  • 350 g rýže
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 250 ml bílého vína (polosladkého nebo polosuchého)
  • 300 – 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 g čerstvého špenátu (cca 250 g)
  • piniové oříšky
  • vegan sýr
  • sůl a pepř

Postup

  1. Šalotku nakrájíme nadrobno a na olivovým oleji smažíme, až zesklovatí.
  2. Plotnu zapneme naplno a vsypeme k šalotce suchou rýži.
  3. Za stálého míchání osolíme a opepříme, přidáme nasekaný česnek.
  4. Osmahnutou rýži zalijeme vínem a míchejte, až se všechno víno z rýže odpaří.
  5. Teď přišel čas na horký vývar, který jsem si předem předehřáli v dalším hrnci.
  6. Připravíme si naběračku a postupně začneme přidávat k rýži.
  7. Postupně přidáváme tak, aby byla rýže těsně pod hladinou. Pokud se vývar vstřebá, dolijeme, ale dáváme pozor, aby nám zbytečně rýže neplavala.
  8. Asi po 20 by mělo být risotto téměř hotové, takže přidáme buď špenát tak jak je, nebo jej pokrájíme na menší kousky.
  9. Přichází finále našeho receptu. Kus nastrouhaného sýru zamícháme do risotta a v suché pánvičce si opražíme piniové oříšky.
  10. Naservírujeme na talíř, posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a opraženými oříšky.

Tip: Nepoužívejte suché víno, budete mít poté risotto do kysela. Pokud přesto použijete, tak přidejte raději i nějaké oblíbené koření k dochucení.

Komentáře