Zeleninový vývar s pohankovými knedlíčky

Když se mi někdo zeptá, jestli mi nechybí maso, tak odpovídám, že nechybí. I když to není 100% pravda. Mamčin vývar s hovězími knedlíčky je jediná věc, která mi opravdu chybí. Ale nejsem si jistá, jestli mi chybí knedlíčky, nebo mámino vaření.

Každopádně každé jídlo, které milujete, se dá přeci nahradit. Takže jsem objevila další Ameriku a zamilovala jsem se do pohankových knedlíčků 🙂

Receptem knedlíčků jsem se inspirovala zde: Jarmila Sweet

Ingredience

Na knedlíčky

  • 50 g loupané pohanky lámanky
  • 5 lžic cizrnové mouky
  • 6 lžic lahůdkového droždí
  • 3 lžíce konopného semínka
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • 50 ml vody (nebo vývaru)
  • pažitka

Vývar

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1-2 petržele
  • kousek celeru
  • 3 větší růžičky květáku
  • kousek pórku
  • domácí nebo kupovaný vývar
  • sůl a pepř
  • petrželka

Postup

  1. Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou z rychlovarné konvice. Znovu propláchneme a zalijeme ještě jednou. Poté zabalíme do více utěrek a necháme cca 30 minut stát, dokud pohanka nanaboptná. Poté smícháme ve velké míse s cizrnovou moukou, lahůdkovým droždím, konopným semínkem, sušeným česnekem, solí a vodou. Přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Necháme odpočinout.
  2. Mezitím si nakrájíme všechnu zeleninu na drobno. Cibulku hodíme do hrnce, zalijeme olejem a necháme osmahnout. Poté přidáme veškerou zeleninu, zalijeme vývarem, osolíme a opepříme a vaříme cca 20-30 minut, dle velikosti zeleniny.
  3. Vrátíme se ke knedlíčkům.  Dáme vařit do dalšího hrnce vodu, kterou přivedeme k varu. Než budeme tvořit knedlíčky, namočíme si ruce do vody, knedlíčky se budou lépe tvarovat a nebudou se lepit.
  4. Vytvořené knedlíčky hodíme do hrnce a necháme pár minut vařit. Hotové jsou, když vyplavou na hladinu.
  5. Servírujeme je na talíř a zalijeme hotovou polévkou a dozdobíme petrželkou.
Komentáře