Zkouška sýru aneb test 1.

Setkávám se dost často s názorem karnistů, že masa by se dokázali asi vzdát, ale nedokáží si představit život bez sýrů.  Sice jsem byla milovník poctivých řízků od maminky a nedokázala jsem si představit, že už si je nedám, ale že bych nepřežila bez sýra?.. to jsem nechápala. Ano, chápete dobře, kromě hermelína, jsem sýry nijak moc nevyhledávala. Dala jsem si, ale že bych je nutně potřebovala po kilech, to ne. Možná proto mi přechod na veganství asi nedělal takový problém. O to víc jsem z povzdálí sledovala horlivé diskuze veganů na sociálních sítích, který veganský sýr je nejchutnější.

Takže po 3,5 letech jsem si řekla, že do těchto tajů zabrouzdám také a budu pomalu zkoušet dostupné varianty na trhu.

První zkouška tedy připadla na sýr značky Veganlife gouda. Upřímně v dobách mého konvenčního stravování, gouda a ementál, byly zrovna sýry, která jsem vyhledávala úplně nejméně 🙂 Takže nevím, proč jsem po něm sáhla ve vegan variantě. Řekla jsem, že vyzkouším všechny, takže na přemýšlení nebyl čas 🙂 Tento typ sýru jsem dala ochutnat i příteli, který si občas nějaký ten sýr dá, a shodli jsme se, že je chuti normálního sýra dost podobný. I když je pravda, že já už si tu chuť asi úplně nevybavuji. Při tepelném zpracování na tofu se příjemně roztekl, takže i vzhledově sýr připomínal. Když jsem ho vyzkoušela hodit přímo na pánev, roztekl se, ale zároveň seškrábnutím připomínal nějakou umělou žvýkačku. Takže pro milovníky sýrů asi příjemná varianta, každopadně je to druh sýra, který já osobně vyhledávat moc nebudu.

Druhý druh jsem si vybrala hlavně z důvodu většinového názoru, že nestojí za nic, ba dokonce je fuj 🙂 Jedná se o značku Tudlee, konkrétně bylinková příchuť provensálského koření. A jelikož já jsem byla vždycky divná, tak jsem si tenhle sýr oblíbila. Opět kromě mě byl pokusný králík i přítel a ten vytknul jen lámavost sýra (kdy svou strukturou má do sýru dál, než první varianta). Jinak chuťově dobrý a ve srovnání s první variantou, nevidí závratný rozdíl. K tomu ta bylinková chuť dává sýru šmrnc a chuťově je jemnější, než gouda od Veganlife. Co se týká tepelného zpracování, neroztekl se na tofu, ale možná po delším čase? Čistě na pánvičce se naopak chová podobněji sýru. Chuťově mě tento sýr nadchl více, takže si ho koupím určitě znovu.

Ale každý má přeci ty chuťové pohárky úplně jiný, určitě vyzkoušejte a dejte mi vědět, jaké jsou ty Vaše 🙂

Komentáře