Česnečka z pečeného česneku

Na česnečce není nic náročného, ale už jste zkoušeli česnek nejdříve upéct, než dáte vařit ? Nemá chybu. Česnečka je výrazná, ale zároveň jemná. Lahoda 🙂

Ingredience

  • 1 hlavička česneku
  • 1 ks větší cibule nebo 2 ks menší
  • 1,5 l vývaru (nebo voda s bujónem)
  • 8 ks menších brambor
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce majoránky
  • olej
  • 2 krajíce starého chleba

Postup

  1. Vezmeme si hlavičku česneku a shora trochu seřízneme, rozpálíme troubu na 180°C a pečeme cca 20 minut. Pro lepší efekt můžeme zabalit i do alobalu, ale já to neudělala.
  2. Mezitím si najemno nakrájíme cibulku a brambory na kostičky.
  3. Až se nám česnek upeče, začneme smažit cibulku na oleji.
  4. Poté přidáme brambory a zalijeme vývarem.
  5. Česnek necháme chvilku vychladnout, mezitím nakrájíme starý chleba na kostičky pokapeme olejem a šoupneme do trouby cca na 5 až 10 minut, podle toho, jak chcete křupavé 🙂
  6. Vrátíme se k česneku. Ten jde po upečení nádherně loupat.
  7. Prolisujeme do polévky, osolíme a opepříme, přidáme majoránku.
  8. Teď už jen necháme cca 20 minut vařit, dokud nejsou brambory měkké.
  9. Servírujeme s krutónky.
Komentáře