Hrášková polévka

Taky občas vaříte podle potravin, které potřebujete spotřebovat, než se vyhodí? Já dnes chtěla upotřebit tvrdnoucí pečivo, takže krutonky to vždy jistí. Ale co k tomu?

Dala bych ruku do ohně, že jsem tu měla zelený hrách.. Ale jsem asi barvoslepá, doma jsem našla jen žlutý.. Nevadí, s hráškem v mrazáku se i tak dala vykouzlit hrachová polévka, nebo hrášková? Je v tom nějaký rozdíl??? 🤔🤣

Ingredience

  • 1 hrneček žlutého hrachu (nebo 2 hrnečky zeleného)
  • 1 balíček mraženého hrášku (pokud použijeme zelený hrách, není hrášek potřeba)
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky saturejky
  • 2 lžicky majoránky
  • sůl a pepř
  • 1,5 až 2 l vývaru
  • olivový olej
  • staré pečivo

Pokud chceme extra krémovou, použijeme 2 ks brambor na zahuštění.

Postup

  1. Hrách zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namočený. Pak slijeme vodu a hrách propláchneme.
  2. Oloupeme cibuli, nakrájíme najemno a na oleji osmahneme.
  3. Přidáme hrách, zalijeme vývarem, osolíme a opepříme, přidáme saturejku (ale nemusíme, ta se přidává pokud trpíte nadýmáním z luštěnin) a nakonec prolisujeme česnek.
  4. Necháme cca 20 minut vařit.
  5. Nakrájíme pečivo na kousíčky, pokapeme olejem a šoupneme na 10 minut do trouby.
  6. Pokud používáte mražený hrášek, tak jej přidáme po 20 minutách společně s majoránkou do polévky a necháme ještě 10 minut vařit.
  7. Poté snížíme plamen a důkladně promixujeme.
  8. Pokud se nám zdá krém řídký, přihodíme ještě na malé kousky nakrájené brambory a vaříme dokud lehce nezměknou a znovu rozmixujeme.
  9. Ale berte v potaz, že druhý den by z polévky mohla vzniknou kaše, takže všeho s mírou 😉
Komentáře