Květákový vývar s kroupy a čočkou

Ingredience

  • 1 hrníček kroup
  • 1 l vývaru + voda
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/2 ks menšího celeru
  • 8 hlaviček květáku
  • 1 konzerva čočky
  • olej
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička polévkového koření
  • čerstvá petrželová nať

Postup

  1. Oloupeme zeleninu (cibuli, mrkve petržel, celer) a nakrájíme na kostičky.
  2. Do většího hrnce přendáme cibuli, zalijeme olejem a necháme zesklovatět.
  3. Poté přidáme zbytek zeleniny a zalijeme vývarem. Já ředím i vodou.
  4. Rozdělíme si květák na menší a větší hlavičky a přidáme k polévce.
  5. Kroupy několikrát propláchneme vodou a přidáme též do polévky.
  6. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a polévkové koření a vaříme asi 20 minut.
  7. Když jsou kroupy (i zelenina) měkké, přidáme propláchnutou čočku a vaříme ještě cca 5 až 10 minut.
  8. Nakonec nasekáme petrželku a vmícháme do polévky.
Komentáře