Lasagne s cuketou a červenou čočkou

Moje první lasagne, ještě mám na nich co zlepšovat, ale i tak byly dobré.

Ingredience

  • 1 balíček lasagní
  • 1 ks cukety
  • 1 vrchovatý hrníček červené čočky
  • 2 plechovky rajčat (nebo čerstvá rajčata a kečup)
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oregána (či jiné oblíbené bylinky jako majoránka, tymián atd.)
  • sůl a pepř
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce másla

Na bešamel

  • 4 lžíce másla
  • 2 menší lžíce hladké mouky
  • 250 ml ovesného mléka
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce lahůdkového droždí

+ vegan sýr, ale nemusí být

Postup

  1. Dáme si vařit čočku. Nejdříve ji propláchneme a poté zalijeme vodou a vaříme kratší dobu než obvykle, postačí 10 minut. Dovaří se s rajčaty a poté dopeče v troubě 😉
  2. Mezitím si nakrájíme cibulku na kostičky a připravíme plátky z cukety. Omyjeme ji, rozpůlíme podélně na dvě části a poté škrabkou naškrábáme tenké plátky.
  3. Cibulku dáme osmahnout.
  4. Až je čočka pro nás hotová, scedíme ji a přihodíme k cibulce.
  5. Teď je čas přidat rajčata, sůl a pepř, oregáno a necháme prohřát. Pokud je směs suchá, můžeme přidat více kečupu, nebo i vodu. Na závěr přimícháme lahůdkové droždí a odstavíme z plamene.
  6. Vymažeme formu máslem a začneme vrstvit.
  7. Položíme plátky lasagní, cuketu a směs čočky. Na to znovu lasagne, cuketu a čočku. Takto uděláme 3 vrstvy a končíme plátky lasagní.
  8. Teď už jen vytvoříme bešamel. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou a vytvoříme jíšku. Poté přilijeme ovesné mléko, osolíme a opepříme, přidáme lahůdkové droždí. Důkladně promícháme a když začne směs tuhnout, je čas vypnout plamen a zalít lasagne.
  9. Pečeme 30 až 40 minut při teplotě 180°C. (Můžeme přidat plátky sýru cca 10 minut před koncem.)
Komentáře