Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a omyjeme. Dáme vařit v osolené vodě s kmínem.
Mezitím si nakrájíme lilek tak, že odkrojíme krajní plátek se slupkou a potom lilek nakrájíme podélně na plátky široké asi 1,5 cm. Lehce je z obou stran osolíme a necháme cca 15 minut vypotit.
Brambory scedíme a necháme chvilku vychladnout.
Nakrájíme si pórek a pažitku najemno.
Papírovou utěrkou plátky lilku osušíme a ostrým nožem do nich uděláme šikmé řezy.
Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozehřejeme v ní olej. Plátky lilku restujeme z obou stran lehce dozlatova.
V malé mističce si připravíme marinádu tak, že smícháme sirup a tamari.
Teď je čas se vrátit k bramborám, které rozmačkáme, zamícháme pórek a pažitku a v jiném kastrolu rozehřejeme máslo. Poté přidáme brambory a chvilku pečeme.
Na konec mašlovačkou potřeme jednu stranu lilku a necháme ještě na mírném ohni dojít. Můžeme otočit a namašlovat i z druhé strany, ale pozor, omáčka má díky obsahu sirupu tendenci k připálení, proto lilek hlídejte – stačí jen, aby se lehce opekl a omáčka zkaramelizovala.
Pak už jen servírujeme s další oblíbenou zeleninou.