Marinovaný lilek se šťouchanými brambory

Ingredience

  • 8 až 10 ks brambor
  • 1 ks lilku
  • kousek pórku
  • hrst pažitky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce tamari
  • 4 lžíce rostlinného másla
  • 1 lžíce kmínu
  • olej

Postup

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a omyjeme. Dáme vařit v osolené vodě s kmínem.
  2. Mezitím si nakrájíme lilek tak, že odkrojíme krajní plátek se slupkou a potom lilek nakrájíme podélně na plátky široké asi 1,5 cm. Lehce je z obou stran osolíme a necháme cca 15 minut vypotit.
  3. Brambory scedíme a necháme chvilku vychladnout.
  4. Nakrájíme si pórek a pažitku najemno.
  5. Papírovou utěrkou plátky lilku osušíme a ostrým nožem do nich uděláme šikmé řezy.
  6. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozehřejeme v ní olej. Plátky lilku restujeme z obou stran lehce dozlatova.
  7. V malé mističce si připravíme marinádu tak, že smícháme sirup a tamari.
  8. Teď je čas se vrátit k bramborám, které rozmačkáme, zamícháme pórek a pažitku a v jiném kastrolu rozehřejeme máslo. Poté přidáme brambory a chvilku pečeme.
  9. Na konec mašlovačkou potřeme jednu stranu lilku a necháme ještě na mírném ohni dojít. Můžeme otočit a namašlovat i z druhé strany, ale pozor, omáčka má díky obsahu sirupu tendenci k připálení, proto lilek hlídejte – stačí jen, aby se lehce opekl a omáčka zkaramelizovala.
  10. Pak už jen servírujeme s další oblíbenou zeleninou.
Komentáře